Obavijesti

Citam Dam Sretan Sam

Osim Valentinova, 14. veljače obilježavamo i Međunarodni dan darivanja knjiga, volonterski projekt kojim se kod djece želi pobuditi ljubav prema čitanju i dijeljenju. Darivanjem vlastitih, pročitanih dječjih knjiga ili slikovnica djeca međusobno dijele radost čitanja dok istovremeno pomažu drugoj djeci. Darujući svoju knjigu ili slikovnicu drugom djetetu, uz objašnjenje zašto to radi i koliko će to drugom djetetu mnogo značiti, dijete uči koliko je lijepo i važno pomagati.

Pozivamo vas da se priključite akciji i darujte svoje pročitane knjige djetetu u susjedstvu, vrtiću ili drugoj dječjoj ustanovi ili ostavite u čekaonici u kojoj će je druga djeca moći čitati.
Mi smo se i ove godine priključili akciji - na Dječjem odjelu organiziramo prikupljanje slikovnica i knjiga za djecu pod geslom „Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj". Knjige ćemo pokloniti Osnovnoj školi Čista Velika kako bi pomogli popuniti njihovu školsku knjižnicu i kako bismo njihovim osnovcima omogućili pristup zabavnoj i kvalitetnoj dječjoj književnosti. Dijelom slikovnica koje su primjerene za najmlađe uzraste nadopunit ćemo zbirku slikovnica koje smo darovali pedijatrijskoj ambulanti u Vodicama nakon naše prve akcije „Čitam, dam, sretan sam“. Akcija prikupljanja traje mjesec dana, ili točnije do subote 12. veljače.

Jeste li znali da:
• većina djece u zemljama u razvoju nema vlastitu knjigu,
• u Velikoj Britaniji jedna trećina djece nema svoju knjigu,
• u Sjedinjenim Državama dvije trećine djece koja žive u siromaštvu ne posjeduje vlastitu knjigu,
• u Hrvatskoj oko 1 700 jednogodišnjaka te oko 800 trogodišnjaka nema niti jednu slikovnicu.
(UNICEF-ovo anketno istraživanje provela agencija Ipsos Puls 2012. godine; u istraživanju sudjelovao 1621 roditelj)

Img 20140226 01075

Dvije smo godine razmišljali o organizaciji radionice sakupljanja samoniklog jestivog i ljekovitog bilja i sada ju već četiri godine provodimo. Puno naših korisnika poznaje samoniklo bilje i beru ga cijeli svoj život pa smo odlučili okupiti grupu u kojoj bi učili jedni od drugih. 

Sakupljanje samoniklog bilja osnova je ekološkog razmišljanja, čuvanja baštine i našeg zdravlja, i na sreću u svijetu postaje sve popularnije. Zato pozivamo sve koji nešto znaju o divljem zelju, mišanciji, raznom bilju za čajeve, kozmetici... da se prijave na radionicu i s nama podijele svoje znanje, a posebno pozivamo i one koji žele naučiti nešto o tome. Radionice će se održavati u prirodi prema kalendaru branja biljaka, a povremeno ćemo se susretati i u Knjižnici kako bi raspravili o naučenom i nešto od ubranoga degustirali.
 
Napravili smo i Facebook grupa (Pijat zeja) za dogovore i raspravu u koju se mogu priključiti svi zainteresirani.
 
Molimo sve zainteresirane da se prijave osobnim dolaskom u knjižnicu, pozivom na broj telefona 022/442-095 ili e-poštom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Trenutno se po kalendaru bere „dibje zeje“ ili „mišanca“, a u branje će nas voditi naš učitelj Ante Sladoljev – Gujo. Prvi susret održat će se u knjižnici u petak, 21. siječnja u 18 sati i tada ćemo dogovoriti prvi izlet u prirodu.
 
Podsjećamo vas kako i dalje vrijede Covid 19 mjere za prevenciju širenja zaraze pa ćemo susrete prilagoditi kako bismo ih poštovali.
 
Animacija Demokracije Kako Mijenjamo Svijet T O L E R A N C I J A

„Animacija demokracije: kako mijenjamo svijet“ naš je doprinos građanskom odgoju mladih Vodičana. Prijašnjih godina program smo provodili u suradnji s profesoricama sociologije i učenicama/ima Gimnazije Antuna Vrančića i Ekonomske škole Šibenik, a ove godine ostajemo u Vodicama. Programom želimo animirati mlade osobe da postanu odgovorni i aktivni članovi društva, sposobni djelovati za opće dobro te donositi informirane i promišljene odluke.

Ove smo godine „Animaciju“ podijelili na dva dijela: prvo je HTV-a novinarka Ana Bralić održala novinarsku radionicu koja je uključivala i pravu demokraciju u praksi gdje su sudionici imali priliku razgovarati s gradonačelnikom i predsjednikom Gradskog vijeća, a u ponedjeljak ćemo se baviti pojmom koji je osnova pravednog društva - tolerancijom. Time ćemo obilježiti i Međunarodni dan tolerancije koji se obilježava 16. studenog u spomen na važnost međusobnog poštovanja i uvažavanja drugačijih od nas. Temu ćemo obraditi kroz igre namijenjene starijoj osnovnoškolskoj i mlađoj srednjoškolskoj dobi: upoznat ćemo se, rušiti predrasude, slušati glazbu i prije svega prepoznati kako svaki pojedinac može u pravom smislu postati aktivni građanin društva.

Radionica će se održati na Odjelu za mlade u ponedjeljak, 15. studenog u 17 sati i bit će naš zaključak ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige. Broj mjesta je ograničen pa pozivamo mlade da se prijave pozivom na broj telefona 022/442-095, slanjem pošte na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili porukom na Facebook stranici Gradske knjižnice Vodice. Vidimo se!

Images

Pozivamo sve učenice i učenike viših razreda osnovne škole na sudjelovanje na Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja.

Kviz se tradicionalno provodi u Mjesecu hrvatske knjige, a od 1998. godine organiziraju ga Knjižnice grada Zagreba – Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež s Mediotekom Gradske knjižnice. Od 2011. godine kviz se provodi online, a od 2019. godine prilagođen je i prikazu na pametnom telefonu.  

Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2021. kao jedan od središnjih programa manifestacije nosi naziv Šest autora traži čitatelja. Kviz će predstaviti tri knjige različitih žanrova koje će obogatiti dječje znanje, predstaviti tri hrvatska pisca i tri hrvatska ilustratora, a djeca će uz online izvore informacija moći puno naučiti o knjigama, njihovim piscima i ilustratorima, temama, likovima... Knjige su: Danijela Pavlek: Knjiga recepata za pilotiranje kroz djetinjstvo (ilustracije Vanda Čižmek), Mladen Kopjar: Moj tata Indijanac (ilustracije Davor Pavelić), Ivana Adlešić Pervan: Učim letjeti, a nemam krila (ilustracije Branka Hollingsworth Nara), a sve dodatne upute možete pronaći na stranicama Mjeseca hrvatske knjige. https://www.mhk.hr/kviz/

Kviz se može odigrati do 22. listopada 2021. godine. Popis pobjednika bit će objavljen na mrežnoj stranici kviza najkasnije do 2. studenoga 2021. godine. Na završnoj svečanosti Nacionalnog kviza za poticanje čitanja javno se izvlače glavna i utješne nagrade, uz prigodan kulturni program. 

 

Hrvati

Svake godine u periodu između 15.10. i 15.11. traje manifestacija Mjesec hrvatske knjige koja ima za cilj popularizirati knjige i čitanje. U ovogodišnjem Mjesecu koji ima duhoviti moto „Ajmo HRVATI se s knjigom!“ naglasak je stavljen na hrvatske autore u Godini čitanja. I Gradska knjižnica Vodice redovito sudjeluje u ovoj manifestaciji organiziranjem predavanja, predstavljanja knjiga i radionica.

Spisateljica Nastja Kulović predstavit će svoje knjige „Kud si krenula?“ i „Nešto drugo, priča o ljubavi“. U prvoj piše o svom iskustvu s multiplom sklerozom. I naša druga gošća u Mjesecu hrvatske knjige progovara o poteškoći s kojom se u životu suočava. To je naša mlada sumještanka Anja Cvetković Norda koja će nam predstaviti knjigu „Čitanje treba biti dostupno svima“ u kojoj je čitateljima pokušala objasniti i približiti svijet disleksije.
Novinarka HTV-a Ana Bralić održat će radionicu na kojoj će zainteresirane mlade Vodičane podučiti osnovama (i tajnama) novinarskog zanata, a naši volonteri Lucija Seper i Grgo Birin pripremit će pitanja za kviz koji će tematski biti povezan s knjigama i filmovima snimljenima prema književnim predlošcima.
Na kraju ovogodišnjeg Mjeseca održat ćemo još jednu Animaciju demokracije pod nazivom „Sretni pojedinac čini društvo sretnim“, u sklopu koje će biti i radionica na kojoj će vodički osmaši učiti o toleranciji i prihvaćanju.
Bit će i odlične glazbe koju će nam koncertom priuštiti vodička djeca koja pohađaju Glazbenu školu "Ivana Lukačića" iz Šibenika i Glazbenu školu pri "Vodičkoj glazbi".
I Pričaonice utorkom bit će posvećene hrvatskim autorima i razvijanju zdravih navika odmalena.
Za one koji navrate u Knjižnicu, a ne znaju što bi čitali, pripremit ćemo „vrećice iznenađenja“ s unaprijed pripremljenim knjigama. Naravno, domaćih autora. U vrećicama za djecu, osim dvije slikovnice (priče) bit će i jedna knjiga za odrasle.
Još jednom Vas pozivamo da nam pošaljete video zapise u kojima čitate neku pjesmu ili dio knjige (hrvatskih autora), a koji će biti objavljeni 23.10. u sklopu Čitateljskog maratona https://www.mhk.hr/citateljski-maraton.
Prije samog kraja i objave cjelokupnog rasporeda svih događanja podsjećamo Vas da djeca do 24 mjeseca (navršene druge godine) i prvašići i nadalje imaju pravo na besplatno učlanjenje u Knjižnicu.
Raspored događanja u Mjesecu hrvatske knjige:
19.10. Pričaonica „Magdalenina knjižnica na kotačima“ - Željka Horvat-Vukelja ( u 17 i 30 h)
22.10. Predstavljanja knjige Anje Norda „Čitanje treba biti dostupno svima“ (u 17 i 30 h)
23.10. Čitateljski maraton
26.10. Pričaonica „Vera među knjigama“ - Davorka Premec (u 17 i 30 h)
29.10. Predstavljanja knjige Nastje Kulović "Nešto drugo, priča o ljubavi" (u 17 i 30 h)
2.11. Pričaonica „Naaaajveća čarobna kapa na svijetu“ - Zoran Pongrašić (u 17 i 30 h)
9.11. Pričaonica „Mjesec i ja“ - Andreja Peklar (u 17 i 30 h)
4.11. Novinarska radionica s Anom Bralić (u 16 h)
11.11. Kvizzz iz književnosti by Grgo i Luce (u 18 h)
12.11. Koncert polaznika Glazbene škole "Ivana Lukačića" i Glazbene škole koja djeluje u sklopu "Vodičke glazbe"
15.11. Animacija demokracije – „Sretni pojedinac čini društvo sretnim“ (u 16 h)
 
Može biti slika sljedećeg: knjiga i tekst
Book 1293414 480

Koronom prekinutu aktivnost Čitajmo kroz igru nastavljamo za učenike drugog razreda osnovne škole. Uz naše stare prijatelje imamo mjesta za još troje učenika. Čitajmo kroz igru je aktivnost u sklopu koje kroz igru vježbamo čitanje, a dio je projekta "Brnistra: razvoj govora i vještine čitanja od najranije dobi".  U drugom polugodištu aktivnost nastavljamo po starom - s prvašićima. Prvi sat održat ćemo u subotu, 18. rujna u 10 sati u multimedijalnoj dvorani knjižnice.

Prijaviti dijete možete osobnim dolaskom u knjižnicu, na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili pozivom na broj 022/442-095. Molimo vas da uvažite kako je broj mjesta ograničen pa prioritet pri upisu imaju djeca kojima učenje čitanja uistinu ide teže.
 
Napomena: Što se tiče djece koja imaju dijagnosticirane poremećaje pri čitanju (disleksija i slično), ona ipak trebaju potražiti stručnu (logopedsku) pomoć.
203781167 4172843512807931 8445367830452317359 N

Djeco, ovo ljeto vas pozivamo na tri radionice. Početkom srpnja Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) posjetit će nas svojim STEM automobilom i održati Micro:Bit radionicu, a za drugu polovicu praznika pripremili smo za vas i radionicu digitalne pismenosti na kojoj ćete imati priliku naučiti ponešto o 3-D printerima. Za istinske ljubitelje čitanja osnovat ćemo i „ljetni“ čitateljski klub kojeg smo nazvali „Putujmo knjigama“.

Lito

    Poštovani, od ponedjeljka, 21. lipnja, Gradska knjižnica Vodice bit će otvorena prema ljetnom radnom vremenu.

Ponedjeljkom, srijedom i petkom od 13 do 20, utorkom i četvrtkom od 8 do 15 i subotom od 8 do 12 sati.

 

 

LJETNO RADNO VRIJEME

 

Ponedjeljak, srijeda i petak: od 13 do 20 sati

Utorak i četvrtak: od 8 do 15 sati

Subota: od 8 do 12 sati

1484064 1438384983059691 1911414042 O  Copy

Klasa: 113-06/21-01/01

UrBROJ: 2182/04-8-2-1-01-21-01

Vodice, 01.04.2021

 

Na temelju Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Šibensko-kninske županije točke II. stavka 9 (NN 32/2021), ravnateljica donosi

ODLUKU

o prekidu održavanja radionica

 

Zbog pogoršane epidemiološke situacije na našoj Županiji radionice za djecu neće se održavati od 01.04.2021. do 15.travnja 2021.godine.

 

O b r a z l o ž e nj e:

Zbog sprječavanja prijenosa nCoV bolesti (COVID-19) te zaštite radnika, korisnika i članova Gradske knjižnice Vodice, ravnateljica je odlučila kao u izreci ove Odluke.

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, a ista će biti opozvana na temelju odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i drugih zakonskih propisa i podzakonskih akata Sabora Republike Hrvatske i Osnivača.

 

Ravnateljica

Sanja Radin-Mačukat, mag.bibl.

Najbrze Rastuce Stablo 2 Ef6495b37c4c6cb1b2cb62ea0027ee2a View Article New

Proljeće je, znakovi buđenja prirode su već neko vrijeme svuda oko nas. Budimo se i mi, priroda nas zove, kao i obaveze u vrtovima i polju. Prije nego nas sunce u potpunosti preuzme, obilježimo zajedno važne ekološke datume (Dan šuma, Dan voda i Dan planeta Zemlje) te razmislimo kako očuvati svoj dom za sebe i svoje potomke.

Pozivamo sve koji vole prirodu i ovise o njoj (bavili se oni ribolovom, turizmom, poljoprivredom, građevinom, ugostiteljstvom, zdravim životom…) na sudjelovanje u aktivnostima koje smo pripremili povodom programa koji smo nazvali „Zeleni mjesec“, a u sklopu akcije “Pokrenimo zelene knjižnice”.

IvoBrešan

U svibnju ove godine, znanstvenim kolokvijem obilježit ćemo rođendan Ive Brešana, a u obilježavanje želimo uključiti i učenike srednjih škola.

Tim povodom objavljujemo natječaj za najbolji esej i osvrt na film „Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj“. Pravo prijave imaju svi učenici srednjih škola u Šibensko-kninskoj županiji. Autor/ica najboljeg teksta bit će proglašen/a na mrežnoj stranici Gradske knjižnice Vodice 20. svibnja ove godine, a primit će i nagrade - posjet Memorijalnom centru „Faust Vrančić“ na otoku Prviću i novčanu naknadu od 200 kuna, uz mogućnost sudjelovanja na znanstvenom kolokviju „Dani Ive Brešana“, koji će se održati 27. svibnja ove godine.

Molimo sve zainteresirane da svoje radove prijave putem elektroničke pošte na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; do 15.svibnja 2020.godine u 16:00.
Detalje o natječaju možete pročitati na sljedećoj poveznici: NATJEČAJ za učeničke radove za najbolji esej i osvrt na film „Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj".

Foto Natjecaj 17 02

Prijedlogom Ministarstva kulture i medija i Odlukom Vlade Republike Hrvatske 2021. godina je proglašena “Godinom čitanja“ (NN 147/2020). Cilj ove odluke je razvoj kulture čitanja i čitalačke pismenosti, uključivanje svih slojeva društva u čitanje sa zadovoljstvom, razumijevanjem i kritičkim promišljanjem te povećanje dostupnosti knjiga i raznovrsnih čitalačkih materijala.

Jedna od prvih manifestacija je i fotografski natječaj Dječje knjižnica „M2" - Knjižnica grada Zagreba na temu „Moja kućna biblioteka/Moj kutak za čitanje". Natječajem se želi potaknuti djecu i mlade na razmišljanje o knjigama i čitanju na pozitivan i neposredan način.

U natječaj se mogu uključiti svi fotografi amateri iz Hrvatske od predškolske dobi do 18 godina. Sudjelovati se može s najviše tri rada koji na kreativan i iskren način trebaju prikazati vlastiti kutak za čitanje s knjigama. Fotografije se šalju u digitalnom obliku na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. s naznakom „ZA FOTO NATJEČAJ". Uz radove obavezno je ispuniti i poslati na e-mail i PRIJAVNICU za natječaj.

Fotografski natječaj počinje 14. veljače i traje do 14. travnja 2021. godine, a pobjednički radovi bit će proglašeni 23. travnja 2021. godine. Svi nagrađeni radovi bit će prikazani na izložbi u Dječjoj knjižnici „M2".
Nagrada je književni poklon paket iznenađenja!

1484064 1438384983059691 1911414042 O

 

Na temelju članka 20. stavka 5. Statuta Gradske knjižnice Vodice (KLASA: 012-03/19-01/02, URBROJ:2182/04-8-2-1-07-19-1 od 23.05.2019. godine i KLASA: 012-03/19-01/03, URBROJ: 2182/04-8-2-1-01-20-2 od 25.07.2020. godine) i članka 2. stavka 1. alineja 3. Rješenja o imenovanju Povjerenstva za provedbu postupka javnog natječaja za imenovanje ravnatelja/ice Gradske knjižnice Vodice („Službeni glasnik Grada Vodica“ broj 9/20) Povjerenstvo za provedbu postupka javnog natječaja za imenovanje ravnatelja/ice Gradske knjižnice Vodice donosi

 

POZIV NA INTERVJU

 

 

 I.        Povjerenstvo je utvrdilo da intervjuu za radno mjesto Ravnatelj Gradske knjižnice Vodice mogu pristupiti sljedeći kandidati:

 

                -     Sanja Radin-Mačukat

 

II.         Kandidatkinja iz točke 1. treba pristupiti intervjuu u zgradi Gradske uprave Grada Vodica, Ive Čače 8, 22211 Vodice, dana 08. veljače 2021. godine (ponedjeljak) u 13:00 sati.

 

III.        Na intervju je potrebno ponijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu.

 

IV.        Ovaj Poziv objavljuje se na mrežnoj stranici Gradske knjižnice Vodice.

 

 

KLASA: 112-03/20-01/02

URBROJ: 2182/04-03/03-21-8

Vodice, 01. veljače 2021. godine

 

 

PREDSJEDNIK POVJERENSTVA

Ivana Skočić, dipl. tur. kom.

 

 

Unnamed

Poštovani,

    pozivamo vas da i ove veljače sudjelujete u Akciji darivanja slikovnica pod geslom "Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj" koja se provodi se povodom Međunarodnog dana darivanja knjiga (14. veljače). Cilj Akcije je ponukati djecu i odrasle diljem svijeta da djeci daruju knjigu ili slikovnicu. Akcija se organizira u okviru nacionalne kampanje Čitaj mi! a njome vas pozivamo da u košaru koja se nalazi na našem Dječjem odjelu donesete nove ili rabljene (očuvane) slikovnice i knjige za djecu koje ćemo ove godine proslijediti djeci koja žive na otoku Prviću.

Pssst Citamo Article Full

Naš rad na poticanju pismenosti i ove godine dopunjavamo vježbama čitanja za prvašiće. Aktivnost je dio projekta "Brnistra: razvoj govora i vještine čitanja od najranije dobi". Jednom tjedno (do kraja školske godine) igrat ćemo usmene i pismene jezične igre, vježbe za razvoj pamćenja, pažnje, razumijevanja pročitanoga i razvijati naviku čitanja kako bi razvili ljubav prema čitanju.
Ovih sat vremena tjedno nikako ne može biti dovoljno za kvalitetno učenje čitanja pa ćemo pripremiti popratni tiskani materijal s literaturom i uputama iz područja razvoja govora i jezika kako bi roditelji sa svojim mališanima mogli vježbati i kod kuće.
Pozivamo roditelje da prijave svoje prvašiće na radionice koje će biti prilagođene njihovim smjenama (u OŠ Vodice). Prijaviti se možete osobnim dolaskom u knjižnicu, na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili pozivom na broj 022/442-095. Molimo vas da uvažite kako je broj mjesta ograničen pa prioritet pri upisu imaju djeca koja čitaju nešto sporije. Rok prijave je do 13. veljače.
Napomena: Što se tiče djece koja imaju dijagnosticirane poremećaje pri čitanju (disleksija i slično), ona ipak trebaju potražiti stručnu (logopedsku) pomoć.

Stranica 1 od 25

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  19.05%
 • 20 do 50 knjiga
  30.95%
 • 10 do 20 knjiga
  19.05%
 • 1 do 10 knjiga
  21.43%
 • ne čitam
  9.52%

Foto

Video

Facebook