Novosti

IMG 9614

Posjetili su nas maleni prijatelji iz Dječjeg vrtića "Tamaris" i njihove odgajateljice Branka i Danijela. Martina im je pročitala priču "Alba - riba koja živi sto godina", slikovnicu za predškolce i mlađe osnovnoškolce koja sadrži i poučni dio o stanovnicima koraljnog grebena kao i savjete kako se može sačuvati more.

IMG 9370

U katalogu za skupnu izložbu povodom Svjetskog dana voda predsjednica Likovne udruge “More” Manuela Srdarev napisala je da “voda oblikuje krajolik, pruža osjećaj mira i spokoja, a pjesnike, filozofe i umjetnike neprestano inspirira”.
Izložba članova i polaznika likovnih radionica LU “More” otvorena je sinoć u Gradskoj knjižnici Vodice. Svome gradu, kojem je “voda podarila ime”, vodički likovnjaci tradicionalno poklanjaju izložbu kojom slave značaj vode. U svim njenim oblicima.
(Ruko)vodeći ljudi našeg mjesta rado se odazivaju na otvaranja ovih izložbi. I gradonačelnik Ante Cukrov i predsjednik Gradskog vijeća Marko Mačukat. Prepoznali su oni vrijedan i kvalitetan rad u udruzi. Pa se našim “morašima”, osim potporom unutar proračuna”, zahvaljuju i redovitim dolascima na izložbe. Što je pohvalno. A, i motivirajuće. Pogotovo za djecu i njihove mentorice Manuelu Lelu i Mariju Ivanda.
Nakon skupne izložbe u Vodicama, naši likovnjaci predstavit će se i šibenskoj publici. U knjižnici “Juraj Šižgorić” ugostit će ih prof. Zdenka Bilušić, neumorna promotorica likovne umjetnosti.
Za kraj, navest ćemo imena svih sudionika izložbe “Voda u svim svojim oblicima”. To su: Luka Baldić, Franka Roca, Rita Roca, Klara Bašić, Greta Bolanča, Jelena Buhić, Ena Cukrov, Lorna Cvjetković, Ranko Čoga, Luana Juričev, Josip Kralj, Barbara Krošelj, Ivan Kulaš, Cvita Marić, Karmen Marinčić, Petra Mihić, Marcela Miškić, Mia Škarić, Sara Topić, Frane Cukrov, Lara Karlo, Franka Marinčić, Mia Perković, Adriana Popović, Petra Paškov, Iva Josipović, Dora Barbarić, Antonio Barić, Vesna Fržop, Milena Grudić, Roko Ivanda, Marija Juričev-Barbin, Doris La Mazza, Vladimir Mihoković-Miha, Kseniya Noryk, Šime Pelajić-Brunac, Jerka Petrov, Ante Roca, Ivana Skroza, Neven Srdarev i Jadran Zelenčić.
Jadran je posljednji na spisku jer je tako odredila abeceda, ali njega valja posebno istaknuti zbog činjenice da svaki put kad LU “More” ima izložbu, on najmanje tri puta prevali put od Zadra do Vodica (i obratno). Kad je nedavno dolazio po svoju sliku s prethodne izložbe, pljusak i olujno jugo koje je tog dana okup(ir)alo Staru školu smočili su ga do kože. Mislite da je bio ljut zbog toga? Vjerujte, niti malo. To je tako kad živite umjetnost.

IMG 9326

Dobroslav Rajić odavna se udomaćio u vodičkoj knjižnici.  Ponekad ga knjižničarke zovu i “broj 500”, jer pod tim rednim  brojem je upisan. Ipak, i pored toga dugo im je trebalo da saznaju za njegovu kreativnu stranu. Za svoju dušugospodin Rajić  slika, oblikuje od žice i naplavina, a najradije od svega izrađuje minijaturne makete brodova koristeći pri tome guščja i prepeličja jaja te ljuske od oraha. Jaja voli i ukrašavati. Na nagovor ekipe iz knjižnice prvo je o tome progovorio za Info Vodice, a od danas njegove uratke  možete vidjeti i uživo u Gradskoj knjižnici Vodice. Zahvaljujemo mu što je svojom izložbom obogatio kulturnu ponudu Vodica u ovo (pred)uskrsno vrijeme. Sutra će mu se izložbom “Voda u svim svojim oblicima” pridružiti i članovi i polaznici likovnih radionica LU “More”. Otvorenje njihove izložbe je u 19 i 30 h.

IMG 9254

Da nije odlučio studirati građevinu, Tino Kusanović je mogao biti i odličan učitelj (baš poput Blanke). Strpljiv je, smiren, a i sjajno čita priče. Vidi se da ima iskustva u tome. Iskustva sakupljenog kroz odgoj trojice sinova i kćeri Rite. Mi mu od srca zahvaljujemo što nam je, uz pomoć svoje mezimice Rite, a pročitavši djeci priču "Moj tata", pomogao da na današnjoj pričaonici kvalitetno obilježimo Dan očeva. Tino, HVALA!!!

IMG 8887

Udaljenost između Starigrada na moru i onog koji se smjestio pored Koprivnice je 366 kilometara, a kažu da je potrebno odvoziti 259 minuta da biste autom stigli od jednog do drugog. Donedavno nisam ni znao za taj koprivnički. Mislio sam da u Hrvatskoj postoje samo Stari Grad na Hvaru i Starigrad koji živi svoj život podno Velebita. Za ovaj koprivnički saznao sam zbog gospođe Irene Kovačić. Koja u njemu živi.
Jučer smo je ugostili u našoj knjižnici kako bi vodičkoj publici predstavila svoju knjigu “Moj Put Camino”. O Putu sv. Jakova, hodočašću do Santiaga de Compostele, na koji je pošla 2019. godine.
U Vodice je došla u organizaciji hrvatske Bratovštine svetog Jakova, a okupljene u multimedijalnoj dvorani knjižnice uvodno je pozdravio koordinator šibenske dionice Camina Marko Juričev-Martinčev. Ukratko je predstavio gospođu Irenu, a onda je uslijedilo njeno zanimljivo predavanje, popraćeno brojnim fotografjama, i predstavljanje knjige koju je, po povratku s jednomjesečnog hodočašća, ispisala rukom na 300 stranica. Žuljeve na stopalima zamijenili su oni na ruci kojom je pisala svoju knjigu. Svoju prvu knjigu.
Njeno predavanje održano je u posebno ugodnoj i opuštenoj atmosferi. U kojoj su jednako uživali Irena i suprug Goran, koji je s njom doputovao u Vodice, kao i svi oni koji su došli slušati o njenom Camino iskustvu. Iskustvu kojeg Irena rado dijeli jer “navija” da se i drugi okuraže i odu na svoj Camino Put. Pišem Put s velikim početnim slovom jer ga i Irena tako piše. Ne bez razloga.
Nakon Vodica, danas je predstavljanje knjige bilo u Šibeniku, a nakon njega bračni par Kovačić dalmatinsku turneju nastavlja u Trogiru i Korčuli.
Za kraj, spomenut ćemo i to da je Irena inspirirala jednu svoju prijateljicu kantautoricu pa je njena hodočasnička priča dobila i uglazbljenu verziju.

Skeniranje0005

Naši prijatelji Boro, Iris i Martina iz Centra za socijalnu inkluziju Šibenik poklonili su nam lijepe i vrijedne brošure o suhozidnoj gradnji koje su oni napravili uz pomoć djelatnika Muzeja Grada Šibenika. U više navrata sudjelovali su i u terenskoj nastavi gradnje i obnove bunja i suhozidova na našem području. U tome im je ponajviše pomogao žirjansko-šibenski muzealac i zaljubljenik u ovu tematiku, prof. dr. Jadran Kale. Zahvaljujemo Bori, Iris i Martini (i svima ostalima iz šibenske Inkluzije) na poklonu. Inače, njih troje i Ivona, koja danas nije došla s njima, nakon posjete knjižnici idu na svoje redovito vježbanje u jednu vodičku sportsko-rekreativnu ustanovu. Znaju naši prijatelji da je bavljenje sportom itekako važno. Stoga, podržavamo ih u tome. A, i u svim ostalim njihovim aktivnostima. Kojih nije malo.

Centar 1068x580

Na jutrošnjoj sjednici Gradskog vijeća naša kolegica Martina Tabula imenovana je novom ravnateljicom vodičke knjižnice. Martina, čestitamo ti na tome! Sanja je s nama još tjedan dana pa se s njom još nećemo opraštati. Na ovoj fotografiji su njih dvije na druženju s učenicima šibenskog Centra za odgoj i obrazovanje "Šubićevac". Bilo je to samo jedno od brojnih zajedničkih lijepih iskustava.

Stranica 1 od 34

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  19.3%
 • 20 do 50 knjiga
  31.58%
 • 10 do 20 knjiga
  17.54%
 • 1 do 10 knjiga
  22.81%
 • ne čitam
  8.77%

Foto

Video

Facebook