Novosti

DSC 0749

U Vodicama ima sve više mladih koji upisuju srednje umjetničke škole i akademije likovnih umjetnosti. Rezultat je to dugogodišnjeg kvalitetnog rada voditeljica radionica Likovne udruge „More“, Manuele Lele Srdarev i Marije Ivanda, koje su svojom stručnošću i ispravnim pedagoškim pristupom djeci i mladima pomogle da se u likovnu umjetnost „zaljube“ u tolikoj mjeri da se i sama požele profesionalno baviti njome.

IMG 0208  Copy

„Kupanje je super, ali mi pronađemo malo vremena i za neke druge stvari koje nas zanimaju. A informatika, robotika i programiranje obožavamo. Zato smo i došli na ovu radionicu.“ – riječi su to Jakova Minčića, jednog od sudionika današnje micro-bit radionice koju je u Gradskoj knjižnici Vodice za djecu održao mladi stručnjak Dorian iz Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM).

Shutterstock 1655140663 640x376

Draga djeco, iza vas je još jedna školska godina. Znamo da vam nije bilo lako i da ste umorni od nastave on-line i čestih izolacija. Sad se malo odmorite od svega toga i uživajte u blagodatima ljeta. Pogotovo u kupanju i igri. Navratite i u knjižnicu! Ohladili smo prostorije  klimama, imamo društvene igre, računala, Micro:Bit setove za igru s programiranjem i KNJIGE! Uskoro ćemo vas se javiti s još nekim ljetnim aktivnostima, a do tada, evo preporuka za nekoliko zabavnih naslova:

Astrid Lingren: Ronja razbojnička kći
Djevojčica Ronja i dječak Dirk odrastaju u suprotstavljenim razbojničkim družinama. Kako bi okončali prastaru zavadu, oni su morali pobjeći u šumu. Ondje su živjeli uzbudljivim i neobičnim životom daleko od svih razbojništava. Knjiga je epopeja prirodi i prirodnom, slobodnom životu.
Desa  Muck: Anica na ljetovanju
Anica obožava more i sve što je s njime povezano, pa jedva čeka odlazak na ljetovanje. Ali, umjesto bezbrižnog brčkanja u moru, ona i prijatelj Jakov doživjet će mnogo nezaboravnih dogodovština koje će im još dugo ostati u sjećanju.
David Walliams: Nešt
Gospodin i gospođa Mrvica učinit će sve da usreće svoju kćer, čak će se zaputiti u podrume knjižnice i zaviriti među prašnjave stranice zagonetne Monstrumopedije. Njihova očajnička potraga odvest će ih u dubine najprašumskije prašume, gdje se nalaze najrjeđa stvorenja na svijetu.
Irena Plejić Premec: Nezaboravno ljeto dobre curice Jakice
Pratimo dogodovštine djevojčice Jakice i njezinih nerazdvojnih prijateljica Zlatice i Maje, ali četiri godine poslije prve knjige, ljeto prije prelaska u peti razred. Riječ je o dogodovštinama koje će zabaviti i djecu i odrasle, nasmijati ih katkada do suza, ali i potaknuti da razmisle o nekim svojim stavovima i postupcima.
Jasminka Tihi-Stepanić: Priče s morskog dna
Zbirka donosi trinaest priča tematski vezanih za život na morskome dnu. Bogat biljni i životinjski svijet jadranskoga podmorja mjesto je gdje se odigrava radnja priča, a likovi su njegovi stanovnici – morske zvijezde, ježinci, morski konjici, rakovi, koralji, moruzgve, školjke, hobotnice, jedrilci, jadranske klobučiće, morske trave…
Leo Potion: Savršeno nesavršene priče: upoznaj 28 nadahnjujućih osoba 
S kakvim god da se problemima suočavamo, uz ove savršeno nesavršene životne priče svi ćemo naučiti zašto je okej ne biti okej te kako si možemo pomoći. 
Dječje igre na otvorenom
Uzbudljive ideje za igre za djecu od 4 godine na više, unose promjenu i zabavu. U šumi, na livadi, u parku ili na vodi – glavno da je na otvorenom.
Dav Pilkey: Čovpas
U doba očaja i mraka… Kad čudni se pojavljuju zlikovci… Samo psoglavi policajac može spasiti dan! Drž’ ih!!!!
Magnihild Winsnes: Psst: doba tajni
Hanna provodi svako ljeto na moru kod ujaka s rođakinjama Siv, koja je njezinih godina, i nešto starijom Mette. No, Siv se promijenila od prošle godine. Više je ne zanima brojenje rakova ili kukaca koje uhvate, već su joj interesantnije dogodovštine njezine velike sestre Mette: dečki, izlasci i zabave. Hanna je još uvijek zaigrana i nije vična suptilnom umijeću čuvanja adolescentskih tajni. Ali ovo ljeto mijenja sve…
Joris Chamblain i Aurelie Neyret: Višnjin dnevnik: kameni zoološki vrt
Glavna protagonistica ovog pustolovno-detektivskog strip-serijala za djecu simpatična je desetogodišnjakinja koja želi postati spisateljica. U namjeri da to ostvari, u dnevnik upisuje svakodnevne doživljaje promatrajući ljude koje susreće. Prvi naslov u nizu otkriva zadivljujući svijet tajanstvenog starijeg čovjeka koji je svojojm neobičnom pojavom zagolicao maštu Višnje i njenih prijateljica.
 
191957564 4095961573829459 2116258284213518299 N

Prije 85 godina rođen je u Vodicama Ivo Brešan, velikan hrvatske književnosti. Sjajni romanopisac, dramatičar i filmski scenarist napustio nas je prije četiri godine. Iza njega ostala su brojna djela i sjećanja na čovjeka koji je kritički progovarao o sredinama i vremenu u kojem je živio. Zasigurno ga se najviše pamti po „Hamletu u Mrduši Donjoj“, ali sva su Brešanova djela vrijedna i spomena i ponovnog iščitavanja (ili gledanja predstava i filmova).

SanjaRM

   

    Jučer su u prostorijama Probacijskog ureda Zadar dodijeljene zahvalnice Gradskoj knjižnici Vodice iŽupanijskom sudu u Šibeniku za uspješnu suradnju u izvršavanju probacijskih poslova u 2020. godini.U ime nagrađenih ustanova zahvalnice su primile ravnateljica vodičke knjižnice Sanja Radin-Mačukat iNives Nikolac, predsjednica Županijskog suda u Šibeniku. Zahvalnice im je uručila voditeljicaProbacijskog ureda Zadar Josipa Jermen, a putem videolinka nazočnima se obratila gđa. Jana Špero,
ravnateljica Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa i uprave.

    Probacijska služba je profesionalna i specijalizirana služba u sklopu kaznenopravnog sustava koja nadzire počinitelje kaznenih djela te im pruža podršku u zajednici smanjujući pritom troškove te rizik ponovnog počinjenja kaznenih djela.

    U jednom od ciljeva Europskih probacijskih pravila poseban je naglasak na što veću i kvalitetniju resocijalizaciju počinitelja udruštvu pri tome naglašavajući i druge instrumente osim kažnjavanja. Rezolucija pod točkom 61. navodi sljedeće:

„smatra se da kaznenopravni sustavi u kojima se vodi računa o reintegraciji i zaštiti automatski podrazumijevaju veće poštovanje ljudskog dostojanstva pojedinca jer imaju za cilj zaštitu društva i rehabilitaciju osobe, uz olakšavanje postizanja ciljeva kazne koji se odnose na prekvalifikaciju, reintegracije zatvorenika u društvo i smanjenja ponavljanja kaznenih djela; izražava žaljenje zato što su u većini država članica prakse mirenja i rehabilitacije u odnosu na stegovne postupke gotovo u potpunosti izostavljene; potiče države članice da prednost daju politikama i zakonodavstvima čiji su cilj korektivna pravda i mirenje koji se služe socijalnim, ekonomskim i kulturnim instrumentima, a ne samo kažnjavanjem“.     U Republici Hrvatskoj služba je počela s radom 2011. godine, unutar dvanaest ureda. Među njima je i Probacijski ured u Zadru sa kojim od 2014. godine uspješno surađuje Gradska knjižnica Vodice. Da je suradnja uistinu takva potvrđuje i jučer dodijeljena zahvalnica.

IMG 7727 Medium

I ove godine prigodno smo obilježili Svjetski dan materinjeg jezika (21.02). Na Pričaonicu smo pozvali naše stare znance, govornike stranih jezika, i na taj način omogućili djeci da uživo poslušaju kako zvuče ruski, španjolski, talijanski, njemački, engleski, mađarski i francuski. Prijašnjih godina bilo ih je i više, ali ovom zgodom pozvali smo ih nešto manje kako bi što bolje ispoštovali epidemiološke mjere. Iz tog razloga izmjestili smo Pričaonicu sa Dječjeg odjela u Multimedijalnu dvoranu. Navest ćemo sve koji su nam ove godine pomogli da djeci približimo neke njima nepoznate jezike. To su Seka Gojanović, Igor Ianachi, Katia Župan, Anita Kiss i Carolina Plaza. Veliko hvala svima!!!

145869332 3778052682287018 2415428701451238844 O

Šiben(čan)ka Dolores Bujas najbolji je primjer kako je odlazak u mirovinu odlična prilika da više vremena posvetite svojim hobijima. U njenom slučaju to su planinarenje, pisanje i slikanje. Jedan od njenih prijatelja (Neno) iz svijeta pisane riječi i posjetitelj sinoć otvorene Doloresine izložbe slika u vodičkoj knjižnici, kazao nam je kako ona rano ustane, „oboruža“ se kavom i onda otputuje u neko lijepo prirod(i)no okruženje u kojem uživa i upražnjava svoju potrebu za bavljenje umjetnošću. I svejedno je da li joj je u ruci kist ili olovka, slika li ili piše, Dolores u tim trenucima uživa i „diše punim plućima“. Donedavna zaposlenica Općine Tribunj „otpustila“ je brojke i proračune i „predala“ se svijetu umjetnosti. Oni koji je bolje poznaju kažu da je zaigrana i da ne robuje nikakvim pravilima. To i o njenoj umjetnosti, posebice slikama, misli i Zdenka Bilušić, likovna pedagoginja i voditeljica Odjela za vizualnu kulturu šibenske knjižnice, o čemu je na sinoćnjem otvorenju izložbe govorila ravnateljica Gradske knjižnice Vodice Sanja Radin-Mačukat, predstavljajući Dolores koju i sama poznaje dugi niz godina. Među ostalim, čuli smo i „da nas Dolores svojom poetskom i čipkastom ornamentikom uvodi u intiman i bogat svijet svojih sanja, boja i mirisa“. Citirajući prof. Bilušić ravnateljica Radin-Mačukat rekla je i „da je jezik u nje lirski i intimistički, blag i snažan u isto vrijeme i, možda baš zato, lako dopire do gledatelja.“
A, bilo je baš lijepo na otvorenju izložbe za koju je Dolores rekla da nije posve samostalna jer osim njenih 36 slika prostor multimedijalne dvorane vodičke knjižnice krasi, i to baš doslovno, i jedna slika Doloresina obožavanog unuka Maka. I on ju je sinoć došao podržati. A prigodu nisu propustili ni njene prijateljice i prijatelji iz likovne udruge „Tempera“ i oni iz neformalne skupine amatera pisaca „Nema labavo“ koja djeluje pri Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ iz Šibenika. Naravno da su izložbu došli posjetiti i domaći ljubitelji likovne umjetnosti, a i među njima je bilo dugogodišnjih Doloresinih prijatelja i poznanika. Gosti iz Šibenika iskoristili su svoj dolazak i za kratku šetnju Vodicama koje su ih se sinoć baš pozitivno dojmile. Tako barem kažu (a mi ćemo im vjerovati). A ono u čemu su, osim ugodne šetnje i razigranim slikama Dolores Bujas, sinoć mogli uživati, jest i nadahnuto sviranje klavijatura glazbenika i pedagoga Damira Fržopa, koji je time dodao „šug“ (ili možda šlag?) ionako lijepom druženju. Cijeli događaj popratili su i Ante Roca – Arelištov fotoaparatom i Jurica Cindrić iz Televizije Šibenik kamerom (za današnje „Aktualnosti iz grada“ i nedjeljni „Kutak za kulturni trenutak“.
Izložba slika Dolores Bujas i malenog Maka koju su oni nazvali "Zagonetna priča" moći će se razgledati narednih mjesec dana.

Godina Citanja Vodoravno Rgb Min 1024x680

Na prijedlog Ministarstva kulture i medija, Vlada Republike Hrvatske proglasila je 2021. Godinom čitanja. Realizacija je to mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja usvojene 2017. godine, a koja doprinosi razvoju kulture čitanja i omogućava što većem broju pripadnika hrvatskog društva čitanja sa zadovoljstvom i razumijevanjem.

U sklopu tog plana s još više motivacije provodimo naše višegodišnje programe: Pričaonica, Čičaonica, Čitajmo kroz igru!, susrete s vrtićanima i školarcima, promoviramo nove i stare naslove, slavimo knjigu u Noći knjige i Mjesecu hrvatske knjige, a u veljači poklanjamo knjige u sklopu programa Čitam, dam, sretan sam!. Osim toga, pokrenut je ljetni čitateljski klub i znanstveni kolokvij posvećen Ivi Brešanu.
 

Stranica 1 od 29

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  20.51%
 • 20 do 50 knjiga
  28.21%
 • 10 do 20 knjiga
  17.95%
 • 1 do 10 knjiga
  23.08%
 • ne čitam
  10.26%

Foto

Video

Facebook