Novosti

248548824 4597312950360983 5609429422721305387 N

Kad bismo natjecatelje kviza održanog večeras u potkrovlju Stare škole (Knjižnice) poredali po abecednom redu njihovih imena to bi bilo ovako: Bare, Gordan, Grgo, Iva, Ivan, Jerko, Marina, Saša, Selma i Toni. Desetero je to kvizaških „ovisnika“ koji nisu htjeli propustiti priliku provjeriti vlastito znanje odgovarajući na pitanja koja je za ovu zgodu sastavio Grgo Birin.

What Is A Search Engine 2

Hrvatski zavod za knjižničarstvo (Centar za razvoj knjižnica i knjižničarstva) pri Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i Hrvatsko knjižničarsko društvo (Sekcija za narodne knjižnice) provode istraživanje o potrebama korisnika i knjižničara za e-izvorima u narodnim i školskim knjižnicama. Stoga Vas molimo da ispunite sljedeći upitnik: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdOpJvqeh3M6hgVNz5Xw9dWxEni0Fx6vOiuIkjx9yOB77lUTQ/viewform i pomozite u unaprjeđenju knjižničnih usluga.

DSC 0648 Medium

Kažu pametni ljudi da je dobro okružiti se osobama koji imaju pozitive za izvoz. E, pa jedna baš takva gostovala je sinoć u vodičkoj knjižnici. Riječ je o Nastji Kulović, zagrebačkoj spisateljici pravničke struke i siščanskih korijena. Nastja nam je predstavila roman „Kud si krenula?“ u kojem je opisala svoj i sestrin život s multiplom sklerozom.

DSC 0749

U Vodicama ima sve više mladih koji upisuju srednje umjetničke škole i akademije likovnih umjetnosti. Rezultat je to dugogodišnjeg kvalitetnog rada voditeljica radionica Likovne udruge „More“, Manuele Lele Srdarev i Marije Ivanda, koje su svojom stručnošću i ispravnim pedagoškim pristupom djeci i mladima pomogle da se u likovnu umjetnost „zaljube“ u tolikoj mjeri da se i sama požele profesionalno baviti njome.

IMG 0208  Copy

„Kupanje je super, ali mi pronađemo malo vremena i za neke druge stvari koje nas zanimaju. A informatika, robotika i programiranje obožavamo. Zato smo i došli na ovu radionicu.“ – riječi su to Jakova Minčića, jednog od sudionika današnje micro-bit radionice koju je u Gradskoj knjižnici Vodice za djecu održao mladi stručnjak Dorian iz Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM).

Shutterstock 1655140663 640x376

Draga djeco, iza vas je još jedna školska godina. Znamo da vam nije bilo lako i da ste umorni od nastave on-line i čestih izolacija. Sad se malo odmorite od svega toga i uživajte u blagodatima ljeta. Pogotovo u kupanju i igri. Navratite i u knjižnicu! Ohladili smo prostorije  klimama, imamo društvene igre, računala, Micro:Bit setove za igru s programiranjem i KNJIGE! Uskoro ćemo vas se javiti s još nekim ljetnim aktivnostima, a do tada, evo preporuka za nekoliko zabavnih naslova:

Astrid Lingren: Ronja razbojnička kći
Djevojčica Ronja i dječak Dirk odrastaju u suprotstavljenim razbojničkim družinama. Kako bi okončali prastaru zavadu, oni su morali pobjeći u šumu. Ondje su živjeli uzbudljivim i neobičnim životom daleko od svih razbojništava. Knjiga je epopeja prirodi i prirodnom, slobodnom životu.
Desa  Muck: Anica na ljetovanju
Anica obožava more i sve što je s njime povezano, pa jedva čeka odlazak na ljetovanje. Ali, umjesto bezbrižnog brčkanja u moru, ona i prijatelj Jakov doživjet će mnogo nezaboravnih dogodovština koje će im još dugo ostati u sjećanju.
David Walliams: Nešt
Gospodin i gospođa Mrvica učinit će sve da usreće svoju kćer, čak će se zaputiti u podrume knjižnice i zaviriti među prašnjave stranice zagonetne Monstrumopedije. Njihova očajnička potraga odvest će ih u dubine najprašumskije prašume, gdje se nalaze najrjeđa stvorenja na svijetu.
Irena Plejić Premec: Nezaboravno ljeto dobre curice Jakice
Pratimo dogodovštine djevojčice Jakice i njezinih nerazdvojnih prijateljica Zlatice i Maje, ali četiri godine poslije prve knjige, ljeto prije prelaska u peti razred. Riječ je o dogodovštinama koje će zabaviti i djecu i odrasle, nasmijati ih katkada do suza, ali i potaknuti da razmisle o nekim svojim stavovima i postupcima.
Jasminka Tihi-Stepanić: Priče s morskog dna
Zbirka donosi trinaest priča tematski vezanih za život na morskome dnu. Bogat biljni i životinjski svijet jadranskoga podmorja mjesto je gdje se odigrava radnja priča, a likovi su njegovi stanovnici – morske zvijezde, ježinci, morski konjici, rakovi, koralji, moruzgve, školjke, hobotnice, jedrilci, jadranske klobučiće, morske trave…
Leo Potion: Savršeno nesavršene priče: upoznaj 28 nadahnjujućih osoba 
S kakvim god da se problemima suočavamo, uz ove savršeno nesavršene životne priče svi ćemo naučiti zašto je okej ne biti okej te kako si možemo pomoći. 
Dječje igre na otvorenom
Uzbudljive ideje za igre za djecu od 4 godine na više, unose promjenu i zabavu. U šumi, na livadi, u parku ili na vodi – glavno da je na otvorenom.
Dav Pilkey: Čovpas
U doba očaja i mraka… Kad čudni se pojavljuju zlikovci… Samo psoglavi policajac može spasiti dan! Drž’ ih!!!!
Magnihild Winsnes: Psst: doba tajni
Hanna provodi svako ljeto na moru kod ujaka s rođakinjama Siv, koja je njezinih godina, i nešto starijom Mette. No, Siv se promijenila od prošle godine. Više je ne zanima brojenje rakova ili kukaca koje uhvate, već su joj interesantnije dogodovštine njezine velike sestre Mette: dečki, izlasci i zabave. Hanna je još uvijek zaigrana i nije vična suptilnom umijeću čuvanja adolescentskih tajni. Ali ovo ljeto mijenja sve…
Joris Chamblain i Aurelie Neyret: Višnjin dnevnik: kameni zoološki vrt
Glavna protagonistica ovog pustolovno-detektivskog strip-serijala za djecu simpatična je desetogodišnjakinja koja želi postati spisateljica. U namjeri da to ostvari, u dnevnik upisuje svakodnevne doživljaje promatrajući ljude koje susreće. Prvi naslov u nizu otkriva zadivljujući svijet tajanstvenog starijeg čovjeka koji je svojojm neobičnom pojavom zagolicao maštu Višnje i njenih prijateljica.
 
191957564 4095961573829459 2116258284213518299 N

Prije 85 godina rođen je u Vodicama Ivo Brešan, velikan hrvatske književnosti. Sjajni romanopisac, dramatičar i filmski scenarist napustio nas je prije četiri godine. Iza njega ostala su brojna djela i sjećanja na čovjeka koji je kritički progovarao o sredinama i vremenu u kojem je živio. Zasigurno ga se najviše pamti po „Hamletu u Mrduši Donjoj“, ali sva su Brešanova djela vrijedna i spomena i ponovnog iščitavanja (ili gledanja predstava i filmova).

Stranica 1 od 29

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  19.05%
 • 20 do 50 knjiga
  30.95%
 • 10 do 20 knjiga
  19.05%
 • 1 do 10 knjiga
  21.43%
 • ne čitam
  9.52%

Foto

Video

Facebook