Obavijesti

Dragi naši, početak je godine i vrijeme za novu radionicu „Informatika 50+". Radionica je osmišljena kao upoznavanje osnova rada na računalu u Microsoft okruženju (upravljanje datotekama, mapama, programima za slušanje glazbe, gledanje video zapisa, uređivanje tekstova, pregledavanje Interneta, korištenje elektroničke pošte, i slično), a provodi se u grupama od pet do šest polaznika u čitaonici Knjižnice.

Dragi naši, današnje predstavljanje slikovnice Ježincova škrapica je nažalost odgođeno zbog bolesti autorice Tonke Alujević. Umjesto Ježincove škrapice, održat će se uobičajena božićna pričaonica. Priču Božić stiže na imanje djeda Bepa pročitat će vam teta Blanka, a nakon toga ćemo izrađivati božićne ukrase. Vidimo se!

Gradska knjižnica Vodice nabavila je čitač kartica za korištenje elektroničke osobne iskaznice. Znači od sada roditelji novorođenčadi na našim računalima mogu izvršiti prijavu svojeg djeteta ili djece u nekoliko koraka. Upute za korištenje ove usluge možete pronaći u knjižnici ili na sljedećoj poveznici: https://gov.hr/UserDocsImages//Moja%20uprava//e-Novoro%C4%91en%C4%8De%20putem%20Interneta%20korak%20po%20korak.pdf. Više o usluzi možete pročitati na stranicama Središnjeg državnog portala: https://www.gov.hr/moja-uprava/obitelj-i-zivot/roditeljstvo/prijava-rodjenja-djeteta/326.

 

Jeste li znali da su afrička plemena koristila poeziju prije više od četiri tisuće godina kako bi pamtila povijesne događaje i njegovala duhovno naslijeđe? Ili da je prvi ikad zabilježen autor u povijesti – bila žena, pjesnikinja iz drevnog grada Ura u Mezopotamiji? Znate li da najstariju ljubavnu pjesmu na svijetu danas možete pogledati u Povijesnom muzeju u Istambulu?

Mjesec hrvatske knjige 2018. (15. listopada – 15. studenoga) tradicionalna je manifestacija koju od 1995. godine organiziraju i realiziraju, u suradnji s Programskim i organizacijskim odborom manifestacije, Knjižnice grada Zagreba. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Tijekom mjesec dana nastoji se na državnoj i na lokalnim razinama što intenzivnije govoriti o knjizi, bilo s gledišta onih koji se profesionalno bave knjigom, bilo onih koji koriste usluge knjižnica, knjižara i slično. Ideja je okupljati na različitim programima sve one koje knjiga istinski zanima i zainteresirati neke nove čitače.

Kao što smo najavili, krećemo s revizijom. Još sutra popodne (20.8.) možete normalno vratiti knjige, a od utorka zaključavamo vrata kako bi na poslijetku utvrdili stvarno stanje fonda naše knjižnice i stoga nećemo obavljati redovnu djelatnost. Trudit ćemo se reviziju obaviti što brže, a o završetku (najkasnije 17.9.) ćemo vas obavijestiti putem mrežne i Facebook stranice. Vidimo se uskoro!

 Još jednom Vas molimo da vratite knjige koje imate na zaduženju.

Gradska knjižnica Vodice provodi reviziju cjelokupnog fonda i otpis dijela knjižne građe temeljem članka 2. Pravilnika o reviziji i otpisu knjižne građe.
Revizija će se provoditi u vremenu od 23. kolovoza do 17. rujna 2018. godine.
Kako bi mogli obaviti reviziju, posudba knjižnične građe neće biti moguća nakon 1. kolovoza (do završetka revizije), a korisnike molimo da svu već posuđenu građu vrate na vrijeme (najkasnije do 20. kolovoza). Hvala Vam na razumijevanju!

Poštovani korisnici.
U petak 22. lipnja povodom Dana antifašističke borbe i u ponedjeljak 25. lipnja povodom Dana državnosti, Gradska knjižnica Vodice neće raditi (u subotu radimo normalno – od 8 do 12 sati).
Ugodan vikend žele Vam djelatnice i djelatnik Gradske knjižnice Vodice!

Poštovani korisnici,

od petka 15. lipnja do 15. rujna 2018. godine Gradska knjižnica Vodice radit će po ljetnom radnom vremenu:

ponedjeljak, srijeda, petak: 14,00 – 20,00
utorak, četvrtak: 8,00 – 14,00
subota: 8,00 – 12,00

Lijep pozdrav i ugodno ljeto!

Knjiga „Heroji Hrvatskoga domovinskog rata- svjedočanstva", povjesničara prof.dr.sc. Josipa Jurčevića, pobijedila je na prošlogodišnjem „Književno-publicističkom natječaju, pod nazivom „Bili smo prvi kada je trebalo" te proglašena za najbolju knjigu na temu Domovinskog rata, u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) i Udruge branitelja Domovinskog rata „Zagrebački velesajam".

Centar za socijalnu inkluziju Šibenik od 2011. godine provodi trogodišnje programe zapošljavanja uz podršku usmjerene socijalnom uključivanju osoba s invaliditetom.
Posljednji program „Širenje mreže socijalnih usluga i povećanje kvalitete života osoba s invaliditetom na području Šibensko-kninske županije" pokrenut je prošle godine uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Iako su socijalne usluge dostupnije nego ranije, još uvijek ima prostora za poboljšanje – od pojednostavljivanja procedura uspostave usluga do veće fleksibilnosti državnih tijela prema potrebama samih osoba s invaliditetom. Projekti koje pokreće lokalna zajednica prilika su za razvoj društva, ali je i dalje neophodna jasna vizija razvoja cijelog društva koju podržavaju sva odgovorna državna i lokalna tijela.
Stoga vas u ime Centra za socijalnu inkluziju pozivamo na okrugli stol kako bismo zajednici pokazali primjere dobre prakse i uspješne suradnje te potaknuli raspravu o budućem razvoju socijalnih usluga u zajednici. Okrugli stol će se održati u srijedu 23. svibnja 2018. godine s početkom u 10 sati u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Vodice

U utorak, 1. i u četvrtak, 3. svibnja Gradska knjižnica Vodice neće raditi.

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.

U četvrtak, 3. svibnja slavimo blagdan Sv. Jeline, zaštitnice Grada Vodica i Dan Grada.

Uživajte!

Bili smo vrijedni ove godine u Knjižnici pa sada s dolaskom sunca i toplih dana mislimo da zaslužujemo odmor. Zar ne?! Stoga smo odlučili Pričaonice, Čičaonice i Micro:bit radionice staviti na „presunčano mi je" pauzu. Naravno nastavljamo na jesen, a do tada Vas pozivamo da posjetite knjižnicu, poigrate se, posudite knjigu i puno, puno, puno čitate, jer čitanje je pola (mentalnog) zdravlja!
Kako bi Vas dodatno potakli na čitanje, pozivamo Vas da nam šaljete/dijelite svoje knjižne preporuke i fotografije na kojima čitate dok se odmarate u hladu, na plaži, na šanku, na dosadnom ljetnom poslu ili za dugih proljetno/ljetnih večeri.

Kućica duboko u šumi_4Prvi sat škole robotike_4O vuku koji je ispao iz knjige_3Ziro na pricaonici_2Čičak čiči - 2. dio_1Cicak cici_6

Zavičajna poezija je pojam koji se rodio u svitanje književnog proljeće prastarih hrvatskih književnih jezika poput čakavskog. Svatko od nas nosi u sebi kao oazu mira i spasa idilu vlastita djetinjstva, iskonsku potrebu za zajednicom, za pravdom i poštenjem, za ljubavlju prema domovini gdje bezbrižni smijeh nije izmišljotina.
Zavičajna poezija Ive Čaće javlja se poput uzdaha, čežnje, iskre ljubavi prema ženi, potresnog protesta prema režimu pa i kletve koju na kraju krajeva ne izgovara glasno.

Poezija se nevoljko čita, ona je „dosadna" i rezervirana za odabrane koji je razumiju. Većina knjižničnih korisnika nerado poseže za poezijom, radije će se opustiti uz laganu beletristiku. Poezija i pjesnici marginalizirani su kao neprofitni te su često prisiljeni na samostalno izdavanje vlastitih zbirki u malim nakladama. Zato smo se mi odlučili pokrenuti i pokrenuli projekt More poezije, poezija mora!

Želimo da čitate i stvarate poeziju, a za početak dođite na večer poezije pjesnika iz Zadra, Šibenika i Vodica koja će se održati u petak, 27. travnja u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Vodice s početkom u 19 sati.

Svoju poeziju će nam čitati: Dinko Škevin, Antonio Lučić, Edita Vlahov, Milena Mujezin, Branka Rupić, Duška Krnić, Stipe Papak, Vinko Vučenović, Gojka Skorić Pelajić, Neno Bačelić, Jela Peran, Ljubica Gušavac, Emilija Vučkov Mijatović, Rafaela Božić, Marija Ivoš, Martina Santo Ivosić, Tomislav Meštrić, Ivica Ušljebrka, Anka Vodanov, Elvira Lasan Zorobabel, Ljiljana Juričev Martinčev i Petar Ivas. Glazbenu pratnju čine trubaduri Igor Lokas, Svetin Milutin - Mačak, Nino Nimac i Darko Načev.
Vidimo se!

Anđela je oko sebe okupila ekipu Dobri Will Hunting (Tino, Dado i Filip) i oni u su se sinoć okušali u ulozi domaćina kviza u kojem je sudjelovalo 11 ekipa. Među njima bila je i ekipa Bare Poparića. Dugo traje povezanost Bare Poparića, člana pobjedničke ekipe sinoćnjeg Kvizzza u Sunčanom sa Vodicama. Kroz svoje srednjoškolske dane dobro je upoznao brojne Vodičane koji su činili većinu njegovih gimnazijskih kolega. Posebno se sjeća Blanke Juričev-Martinčev i Sanje Bilan. Ta povezanost razlog je više njegovim redovitim dolascima na kvizaška druženja, pa tako i na sinoćnje.

Sljedeći Kvizzz koji će se održati u srijedu, 2. svibnja, sastavlja ekipa Trezorovi. Dečki, slobodno se obratite s pitanjima o kvizu u Gradsku knjižnicu Vodice ili kod neke od ekipa koje su ga već sastavljale.

Evo i konačne rang liste:

1. Jaja i pujina (72)
2. Sašini (69)
3. Iz fotelje (67)
4. U stečaju (63)
5. Đontra Volta (60)
6. Nas 4 (45)
7. i 8. Babilonski baloni i Rod'ce (44)
9. Jo Malone (43)
10. Odjeb mozgova (27)
11. Trezorovi (23)

Andelin kviz_10Andelin kviz_11Andelin kviz_12Andelin kviz_3Andelin kviz_2Andelin kviz_4Andelin kviz_6Andelin kviz_7Andelin kviz_8Andelin kviz_9

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  17.24%
 • 20 do 50 knjiga
  27.59%
 • 10 do 20 knjiga
  13.79%
 • 1 do 10 knjiga
  27.59%
 • ne čitam
  13.79%

Radno vrijeme

Radno vrijeme

ponedjeljak, srijeda, petak 14:00 - 20:00
utorak i četvrtak 08:00 do 14:00
subota 08:00 - 12:00

Kontakt

Obala Vladimira Nazora 4


+385 (0)22 442 095


Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Facebook