Obavijesti

Gradska knjižnica Vodice i u ovoj školskoj godini želi nastaviti s organiziranjem besplatne pomoći u učenju za učenike viših razreda osnovne škole slabijeg imovinskog stanja. 

Zbog velikog interesa učenika, ponovno pozivamo profesore, nastavnike i učitelje, kao i sve ljude dobre volje da se prijave za rad s učenicima na volonterskoj osnovi. Poseban poziv upućujemo volonterima za poduku iz matematike i hrvatskog jezika koji su u mogućnosti pružiti besplatnu poduku jer je najveći interes djece upravo iz ovih nastavnih predmeta.

Naša ustanova želi i na ovaj način odgovoriti na potrebe lokalne zajednice te u suradnji s volonterima pomoći djeci i mladima u savladavanju školskog programa.

Prijaviti se možete osobnim dolaskom u Gradsku knjižnicu Vodice, na kontakt telefon 442-095 ili e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Besplatne poduke iz matematike koje su se prošle školske godine provodile u Gradskoj knjižnici Vodice ne bi bile moguće bez volonterskog rada Nikoline Crljenak, Ane Kardum i Dijane Vodanović koje su pomagale učenicima u savladavanju školskog gradiva i nesebično darovale svoje vrijeme, znanje i strpljenje.

Profesorice, još jedanput, HVALA VAM!

Grupa za potporu dojenja Sunce moje malo, poziva sve trudnice, mame dojilje i roditelje čija su djeca u dojenačkoj dobi, na prvo zajedničko druženje nakon ljetne pauze. Mjesto i vrijeme druženja ostaje isto - četvrtak, 30. listopada u 10 sati, u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Vodice.

Cilj grupe je promicanje dojenja te pružanje podrške mladim dojiljama kao i međusobna razmjena iskustava vezanih uz majčinstvo i djecu.

Grupa Sunce moje malo okupljat će se jedanput mjesečno u Gradskoj knjižnici i obrađivati teme o važnosti dojenja, odgoju djece i odnosima unutar obitelji uz stručnu pomoć i potporu patronažnih sestara Marine Juričev Martinčev i Jadranke Sladoljev.

Danas su nas, povodom Mjeseca hrvatske knjige, posjetila djeca iz Dječjeg vrtića Tamaris i njihova teta Mirjana Dunat. Družili smo se, razgledavali knjige, Knjižnicu, ponešto naučili o knjižnici i knjižničarima, a teta Blanka nam je pročitala poznatu rusku bajku Djed i repa.

Sretni smo što na ovaj način djeca od najranije dobi upoznaju knjižnicu kao veselu i pristupačnu ustanovu.

Poštovani korisnici,

naša knjižnica organizira besplatnu dostavu knjiga starijim, slabo pokretnim i nepokretnim osobama u kućama i ustanovama za skrb. Dostava knjiga obavlja se po dogovoru. Naše knjižničarke brinu se o ukusima čitatelja i potrebama korisnika za određenim sadržajem kao i o književnim vrstama.

Iskoristite program Libron od portuna do portuna, besplatnu dostavu knjiga na kućnu adresu. Rado ćemo se odazvati svima kojima dolazak u knjižnicu predstavlja fizički problem.
Program kućne dostave knjiga je u sklopu redovne usluge knjižnice.

Radujemo se svim budućim korisnicima kojima je knjižnica do danas bila nedostupna.

Povodom Mjeseca hrvatske knjige, od 15. listopada do 15. studenoga, Knjižnica će učenicima prvih razreda Osnovne škole Vodice omogućiti besplatan upis te će na taj način tijekom prve školske godine prvašići koristiti sve usluge Knjižnice kao mjesto znanja, edukacije i druženja.

Prvašići, dođite u pratnji svojih roditelja u Knjižnicu i iskoristite mogućnost besplatnog upisa.

Besplatna članarina vrijedit će godinu dana od dana upisa.

Pozivamo sve one koji pišu stihove, a nemaju ih prilike objaviti ili ih javno izrecitirati da nam se pridruže na večeri ljubavne poezije, 30. listopada 2014.
Zajedno ćemo obilježiti manifestaciju Mjesec hrvatske knjige koja je ove godine posvećena ljubavi.
Molimo Vas javite nam se u Gradsku knjižnicu radi dogovora.

Članice Kluba čitatelja Vodice pozvale su Anitu Šupe, šibensku nutricionisticu, da predstavi svoje dvije knjige: Istine i laži o hrani i Prvu hrvatsku LCHF (niski udio ugljikohidrata i visoki udio masnoće) kuharicu. Što je izvorna LCHF prehrana saznat ćemo 23. listopada 2014. u Gradskoj knjižnici , u 18 sati.
Dođite i uvjerite se u Anitine riječi:
„ Ljudsko je tijelo fantastično! Onog momenta kad ga prestanete iritirati svakodnevnim unosom umjetne hrane, genetski modificiranih žitarica, šećera i inflamatornih ulja, ono se počinje regenerirati i dovoditi u ravnotežu, u svoje prirodno zdravo stanje! LCHF prehrana nije lijek, već je podrška tijelu koje samo posjeduje čudesnu moć samoiscjeljenja..."
Veselimo se Vašem dolasku i ugodnom druženju!

Na inicijativu Zajednice žena „Katarina Zrinski" Vodice u Gradskoj knjižnici prikupljat će se knjige za donaciju novootvorenoj Narodnoj knjižnici i čitaonici Tisno.

Pozivamo sve koji se žele priključiti ovoj akciji da donesu knjige u prostorije čitaonice 20. i 21. listopada od 18 do 19 sati. Akcija Poklonimo knjigu organizira se povodom Mjeseca hrvatske knjige.

Mjesec hrvatske knjige je tradicionalna kulturna manifestacija koja za cilj ima promicanje čitanja i hrvatske knjige. Svake godine održava se od 15. listopada do 15. studenoga.
Središnja tema ovogodišnje manifestacije je ljubav, a svi programi će se odvijati pod motom O čemu govorimo kada govorimo o ljubavi?
Program Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Vodice sastoji se od različitih aktivnosti, pričaonica, radionica, predstavljanja knjiga i susreta s autorima.
Više o programima koji će se održavati u našoj knjižnici moći ćete pratiti na web stranici, facebooku i u kalendaru događanja.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2014. godinu je suvremeni francuski pisac Patrick Modiano. Prema obrazloženju Švedske akademije nagrađen je za »umjetnost pamćenja kojom je evocirao neuhvatljive ljudske sudbine«.

Modiano je autor dvadesetak naslova od kojih su samo dva prevedena na hrvatski jezik: Ulica mračnih dućana i Mali Dragulj. Knjigu Mali Dragulj, napetu i uzbudljivu emocionalnu dramu mlade djevojke u Parizu ranih šezdesetih možete posuditi i u našoj knjižnici.

Bliži nam se studeni, a s njim i dugo iščekivani projekt Animacija demokracije: kako je glazba mijenjala svijet. U sklopu projekta analizirat ćemo društvene promjene koje su se zbivale tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina kroz rock glazbu i hippy pokret. U suradnji s Gimnazijom Antuna Vrančića, umirovljenom profesoricom sociologije Milicom Sladoljev, nastavnicom likovne kulture Ivanom Skrozom i Antom Friganovićem organizirat ćemo predavanja, parlaonice, projekcije kratkih filmova, likovnu radionicu, koncert te modnu reviju karakterističnu za hippy pokret.

U duhu ovog projekta pretvorit ćemo našu čitaonicu u radionicu šivanja u kojoj ćemo stare odjevne predmete pretvarati u nove, šarene, hipijevske.

Pozivamo sve zainteresirane da iz svojih ormara izvuku stari jeans, hlače, košulje, tunike, torbe, prsluke kao i predmete iz toga vremena (ploče, postere, fotografije) te ih donesu u Gradsku knjižnicu. Pozivamo Vas da radnim danom, od 17 do 19 sati, dođete u knjižnicu, ponesete šivaću mašinu (ako posjedujete) kako bismo zajedno oživjeli ovaj karakteristični modni izričaj. 

Dođite! Zajedno ćemo kreirati, šivati i družiti se, a sašivenu odjeću možete po završetku projekta zadržati za uspomenu ili u njoj prošetati gradom.

 

Nakon ljetne pauze ponovo krećemo s tjednim sastancima Kluba čitatelja. Pridružite nam se na prvom sastanku u srijedu, 1. listopada u 18 sati u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Vodice.
Klub čitatelja je oblik opuštenog druženja odraslih članova Knjižnice koji:
• uživaju u društvu s knjigama,
• žele se družiti s drugima koji uživaju u društvu s knjigama,
• žele dijeliti iskustvo pročitanog,
• žele slobodno i otvoreno komentirati, kritizirati, pohvaliti i preporučiti knjigu,
• vole čuti različita tumačenja pročitanih knjiga.

Gradska knjižnica Vodice i Udruga maslinara „Traulik" pozivaju Vas na predstavljanje projekta „Brendiranje vodičke masline" koje će se održati 22. rujna (ponedjeljak) u Gradskoj knjižnici s početkom u 18 sati. Projekt će predstaviti mr.sc. Petar Gardijan i mr.sc. Boris Dorkić.

Veselimo se Vašem dolasku!

U Gradskoj knjižnici Vodice možete posjetiti zanimljivu izložbu instalacija kastavskog umjetnika Saše Jantoleka pod nazivom "Roboti". Instalacije su prošle godine bile dio hrvatskog nastupa na 65. Sajmu knjiga u Frankfurtu koji je u cijelosti bio posvećen knjigama za djecu i mlade. Puževi i roboti su, u međuvremenu, oživjeli u knjizi Kašmira Huseinovića "Puž u neobičnom gradu" koja je nastala prema ideji Nea Huseinovića. Robote Baru, Daru, Maru, Varu i Zaru, puževe Bura, Dura, Mura i Vura te mačka Zura možete vidjeti u prizemlju Knjižnice svaki dan do sredine listopada.

Umjetničko djelovanje Saše Jantoleka, rođenog 24. siječnja 1968. godine u Rijeci, obuhvaća strip, crtež, slike, instalacije, objekte, ironične konceptualne ili „stvarne" pusteve (pokladne lutke), poetske ilustracije, lutke, pri čemu je konstanta njegovog umjetničkog izražavanja integracija slikarskog i kiparskog, humorističnog, maštovitog i lucidnog, poetskog i grotesknog. Posuđujući fragmente različitih umjetničkih stilova, tehnika i postupaka - na tragu dječjeg izraza, mediteranske senzibilnosti, neo-ekspresionizma, ludizma, autsider arta, art bruta - kroz svoj je rad ostvario karakterističan stil i estetiku. Jantolekova imaginacija odnosi se na ilustraciju životnih sekvenci, intimnih životnih fragmenata njegovih epizodista, često bizarnih uvijek emotivno bliskih i shvatljivih. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka (HDLU), HDLU Istre, Udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske (ULUPUH) i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU).

 

Gradska Knjižnica Vodice Vas poziva na premijerno predstavljanje knjige poezije Luč Hrvata autora Ante Nadomira Tadića Šutre.

Predstavljanje knjige bit će održano u multimedijalnoj dvorani Knjižnice u petak, 19. rujna s početkom u 20 sati, a pjesmom će ga popratiti klapa Bunari.

Veselimo se Vašem dolasku!

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  17.39%
 • 20 do 50 knjiga
  34.78%
 • 10 do 20 knjiga
  13.04%
 • 1 do 10 knjiga
  30.43%
 • ne čitam
  4.35%

Radno vrijeme

Radno vrijeme

ponedjeljak - petak 08:00 - 19:00

subota 08:00 - 12:00

Nedjelja, blagdani, Badnjak i Silvestrovo - Zatvoreno

Kontakt

Obala Vladimira Nazora 4


+385 (0)22 442 095


Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Facebook