Obavijesti

Petu godinu zaredom kroz projekt Gradske knjižnice Vodice „Animacija demokracije" propitkujemo kako pojedini glazbeni pravci i društveni pokreti mijenjaju svijet. Proteklih godina istraživali smo kakav utjecaj na društvo su imali hipiji, pankeri, partijaneri i turbofolkeri. Prošle smo godine razmišljali ima li glazba uopće mogućnost mijenjati svijest pojedinaca i utjecati na društvo u kojem oni žive, a ove se okrećemo feminističkom pokretu, kroz povijest i u današnjem svijetu. Jesu li žene danas stvarno u potpunosti ravnopravne s muškarcima, ima li potrebe još uvijek govoriti o feminizmu kao borbi za ravnopravnost spolova i zašto se uz pojam feminizam vežu negativne konotacije?

Kako bi odgovorili na ova, ali i druga pitanja vezana uz prava žena organizirat ćemo nekoliko sati druženja, raspravljanja, igranja i razmišljanja, kroz radionice, rasprave i predavanje. Sudionici spomenutih radionica bavit će se, osim ravnopravnošću žena općenito, i promišljanjem jezičnih konstrukcija koje ravnopravnost spolova dovode u pitanje. Nadalje, imat ćemo priliku zaigrati društvenu igru „Snažne žene" (Fierce women) i kroz nju se upoznati sa nekim ženama koje su mijenjale svijet unatoč raznim preprekama na koje su nailazile.

Radionice će se održavati 9. prosinca u 16 i 30 na Odjelu za mlade Gradske knjižnice Vodice, a nakon njih u 18 sati uslijedit će predavanje profesorice s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zadru dr.sc. Valerije Barada pod nazivom „Feminizam je za sve!".

Tema ovogodišnje Animacije je uistinu intrigantna pa pozivamo naše mlade, ali i sve ostale da nam se pridruže i sudjeluju u radionicama, predavanjima i raspravi.

"Od dobrih misli i knjiga sagradite svjetove čudesne ljepote. Putujte s rečenicama u beskonačnost i otkrit ćete sebe u svemu. Igrajte se! Smijte se! Čitajte sa srcem! Budite u romanima, ljetujte u sonetima, skačite po rimama, ljuljajte se u stihovima. Neka vas knjige miluju, tješe, škakljaju, umiruju, uče, čuvaju, zabavljaju, odgajaju i nasmijavaju." rekla je Sanja Pilić, a mi se s njom u potpunosti slažemo...
...zato i ove godine tijekom Mjeseca hrvatske knjige (15.listopada do 15. studenog) nudimo besplatnu godišnju članarinu za sve prvašiće!!! Dođite! Čekamo vas!

Mjesec hrvatske knjige (15.10 - 15.11.) obilježit ćemo mnogim događajima. Bit će za svakoga ponešto. Ugostit ćemo djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi, upoznati ih sa svime što se u knjižnici dešava, zajedno čitati,… Organizirat ćemo i tri pjesničke večeri. U prvoj (18.10. u 18 sati) ćemo uživati u stihovima vodičkih poeta, u drugoj (25.10 u 17 i 30) će knjižnicom „zavladati“ pjesnici iz triju susjednih županija (Zadarska, Splitsko-dalmatinska i Šibensko-kninska), a u trećoj (15.11. u 17 i 30) će nam se kroz glazbu i stihove predstaviti kantautori Igor Lokas, Svetin Milutin – Mačak, Nino Nimac i Darko Načev.

Bit će u Mjesecu hrvatske knjige i zanimljivih predavanja.

Cijenjeni fizičar dr.sc. Ivica Puljak održat će 21.10 dva predavanja. U 17 sati djeci će pričati o svemiru, a odraslima u 19 sati o smislu postojanja („Odakle dolazimo? Što smo? Kamo idemo?“).

U studenom (8. u 18 sati) će sjajna šibenska putopjesnikinja Maja Klarić predstaviti svoju novu knjigu „Približavanje zore“ i pričati nam o dojmovima s nedavnog putovanja po Japanu.

Bit će i prigodnih kvizeva, a našim prvašićima poklonit ćemo jednogodišnje članstvo u Gradskoj knjižnici Vodice.

Mjesec bogat događanjima otvorit će 15.10 u 18 sati putopisac Matej Perkov od kojeg ćemo iz prve ruke saznati kako se živi na Kavkazu.

O svemu ćemo Vas još pravovremeno obavještavati.

 

Gradska knjižnica Vodice u sklopu svog projekta „Brnistra“, koji se provodi od 2015. godine i koji je preteča nacionalne Kampanje „ I JA ŽELIM ČITATI“ koje organizira Hrvatsko knjižničarsko društvo od 2016. godine, organizira biciklijadu za djecu nazvanu „Mala brnistra“. Cilj biciklijade i našeg projekta je upozoriti hrvatsku javnost na probleme osoba s teškoćama čitanja i disleksijom.

Pijanist Joe Meixner svoj život posvetio je glazbi. Kada je prije nekoliko godina bio prisiljen boriti se sa zdravstvenim problemima, između ostalog i s povišenim krvnim tlakom, počeo je ispitivati učinak određenih vrsta glazbe na svoje zdravstveno stanje, te je tako otkrio njeno ljekovito djelovanje. Glazba i ritam mogu smiriti i stimulirati. Terapijski se primjenjuje na području anesteziologije, prilikom liječenja strahova i bolova, pri porodu ili u terapiji nakon moždanog udara.

Želite li saznati još više o toj temi, dođite u četvrtak, 05. rujna u Gradsku knjižnicu Vodice na predstavljanje knjige „Glazba kao lijek“ autora Josipa Meixnera i predavanje o utjecaju glazbe na ljudski organizam.

Početak je u 19 sati.

Treću godinu zaredom, na samom kraju školske godine, u multimedijalnoj dvorani vodičke knjižnice održat će se prezentacija projekta „Vodiški stakleni riton“ kojem je cilj upoznavanje učenika osnovne škole s prirodnim obilježjima i povijesnim naslijeđem šireg prostora Vodica te načinom života predrimskog i rimskog razdoblja.

Dragi korisnici i vjerni pratitelji naših stranica – svi Vi zbog kojih Gradska knjižnica Vodice postoji – pred Vama je peto Godišnje izvješće Gradske knjižnice Vodice. U ovom osvrtu na proteklu godinu možete vidjeti što smo radili, koliko smo novaca potrošili te druge zanimljivosti popraćene s mnogo fotografija.
Klikom na poveznicu možete pročitati Godišnje izvješće Gradske knjižnice Vodice za 2018. godinu.
Rado ćemo prihvatiti sve Vaše komentare, prijedloge i sugestije kako bi u 2019. godini bili još bolji i uspješniji.

Naš rad na poticanju pismenosti ove godine dopunjavamo vježbama čitanja za prvašiće. Aktivnost će biti dio projekta Brnistra: razvoj govora i vještine čitanja od najranije dobi. Od veljače do svibnja svakog četvrtka u multimedijalnoj dvorani igrat ćemo usmene i pismene jezične igre, vježbe za razvoj pamćenja, pažnje, razumijevanja pročitanoga i razvijati naviku čitanja kako bi razvili ljubav prema čitanju.

Stranica 1 od 22

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  20%
 • 20 do 50 knjiga
  32%
 • 10 do 20 knjiga
  12%
 • 1 do 10 knjiga
  28%
 • ne čitam
  8%

Radno vrijeme

Radno vrijeme

ponedjeljak - petak 08:00 - 19:00

subota 08:00 - 12:00

Nedjelja, blagdani, Badnjak i Silvestrovo - Zatvoreno

Kontakt

Obala Vladimira Nazora 4


+385 (0)22 442 095


Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Facebook