Za djecu i roditelje

Građa lagana za čitanje termin je koji obuhvaća jezičnu i grafičku prilagodbu teksta koja je namijenjena osobama koji imaju poremećaj koji izaziva poteškoće u čitanju i razumijevanju teksta. U proces prilagodbe standardnog teksta su uključeni logoped, profesor hrvatskog jezika i književnosti, lektor, ilustrator i urednik izdanja. Prilagodba se temelji na Smjernicama za prilagodbu građe lagane za čitanje koju je izdao Međunarodni savez knjižničarskih društava i ustanova (IFLA-ina sekcija za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama.

 

 1. Andersen, Hans Christian. Bajke. Zagreb : Zaklada Čujem, vjerujem, vidim, 2017. (+MP3 format)
 2. Brlić-Mažuranić, Ivana. Čudnovate zgode šegrta Hlapića. Osijek : Odjel za kulturologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, 2013.
 3. Brlić-Mažuranić, Ivana. Priče iz davnine. Zagreb : Zaklada Čujem, vjerujem, vidim, 2015.
 4. Collodi, Carlo. Pinocchio. Zagreb : Školska knjiga, 2017.
 5. Ezop. Basne. Zagreb : Školska knjiga, 2017.
 6. Grimm, Jacob. Bajke. Zagreb : Zaklada Čujem, vjerujem, vidim, 2017. (+MP3 format)
 7. Nazor, Vladimir. Bijeli jelen. Zagreb : Školska knjiga, 2017.
 8. Pitman, Norman Hinsdale. Kineska knjiga čuda : priče i bajke iz kineske davnine. Zagreb : Planet Zoe, 2010. (Knjiga prijatelj osoba s disleksijom)
 9. Pogorelski, Antonij. Crna kokoš ili Stanovnici podzemnog kraljevstva. Zagreb : Planet Zoe, 2011. (Knjiga prijatelj osoba s disleksijom)
 10. Sigsgaard, Jens. Pale sam na svijetu. Zagreb : Školska knjiga, 2018.
 11. Swift, Jonathan. Gulliverova putovanja: 1. i 2. dio. Zagreb : Zaklada Čujem, vjerujem, vidim, 2018.
 12. Šimunović, Dinko. Duga; Alkar. Zagreb : Zaklada Čujem, vjerujem, vidim, 2018.
 13. Šenoa, August. Prosjak Luka. Zagreb : Zaklada Čujem, vjerujem, vidim, 2018.
 14. Wilde, Oscar. Sretni princ. Zagreb : Zaklada Čujem, vjerujem, vidim, 2018.

Grupa Sunce moje malo oformljena je kako bi trudnice i roditelji malene djece međusobno mogli podijeliti dobre, ali i one napornije strane roditeljstva. Svaki drugi četvrtak u Gradskoj knjižnici Vodice organiziraju se sastanci na kojima se uz stručnu pomoć i potporu volonterke Marine Juričev Martinčev i patronažnih sestara Doma zdravlja Šibenik koje djeluju na području Vodica mogu saznati bitne informacije o važnosti dojenja, odgoju djece i odnosima unutar obitelji, alr i razmijeniti iskustva. Potporu u ovom projektu Gradskoj knjižnici pruža i Crveni križ Grada Vodica. Na mrežnim stranicama knjižnice i Facebooku možete saznati informacije o temi sljedećeg sastanka.

U suradnji s volonterom Matom Rocom organiziramo Micro:bit radionicu.
BBC micro:bit je jednostavan i svestran uređaj za lagan i zabavan ulazak u digitalni svijet, ali isto tako može biti moćan alat za iskusne programere, dizajnere, umjetnike, znanstvenike i inženjere. Programiranje je zbog Micro:bit-a i zbog programiranja prilagođenog djeci pomoću grafičkih blokova pojednostavljeno i djeca na prilično jednostavne načine upijaju gradivo igrajući se s tom pločicom. Stvaraju igrice, spajaju razne vrste senzora i istražuju svjetlost, toplinu, pokret, mogućnosti su ograničene jedino maštom djece.
Dvanaestero polaznika istraživat će mogućnosti minijaturnog računala, a u tome će im pomagati volonter knjižnice informatičar Mate Roca (uz povremenu asistenciju Tomislava Mora). Prije dvije godine BBC je pokrenuo projekt kojemu je cilj upoznavanje mladih sa svijetom robotike. Nakon što je zaživio u školama diljem Velike Britanije, projekt je stigao i u Hrvatsku. S veseljem je naišao na plodno tlo i u našoj knjižnici. Mladi robotičari okupljat će se svakog drugog četvrtka (od 18 do 20 sati). Redovito ćemo izvještavati o njihovim aktivnostima. Uopće ne sumnjamo da će nas ugodno iznenaditi svojim „kreacijama".

Naš rad na poticanju pismenosti ove godine dopunjavamo vježbama čitanja za prvašiće. Aktivnost je dio projekta "Brnistra: razvoj govora i vještine čitanja od najranije dobi". Od veljače do svibnja svakog četvrtka u multimedijalnoj dvorani igrat ćemo usmene i pismene jezične igre, vježbe za razvoj pamćenja, pažnje, razumijevanja pročitanoga i razvijati naviku čitanja kako bi razvili ljubav prema čitanju.
 
Igrat ćemo se (s) riječima kako bi čitanje bilo zabavno, a ne traumatično. Čitat ćemo kako bi učenje drugih predmeta bilo jednostavnije i brže, slobodno vrijeme zabavnije, a izražavanje lakše. Program je osmišljen po uzoru na Pssst... čitamo! Gradske knjižnice Rijeka koji su nam puno pomogli u pokretanju programa. Vježbe i igre smo osmislili u suradnji s učiteljicom razredne nastave Vanjom Roca i konzultirajući stručnu literaturu, a vodit će ih knjižničarka na Odjelu za djecu Martina Tabula.
 
Ovih sat vremena tjedno nikako ne može biti dovoljno za kvalitetno učenje čitanja pa ćemo pripremiti popratni tiskani materijal s literaturom i uputama iz područja razvoja govora i jezika pdf kako bi roditelji sa svojim mališanima mogli vježbati i kod kuće.
 
Pozivamo roditelje da prijave svoje prvašiće na radionice koje će biti prilagođene njihovim smjenama (u OŠ Vodice). Prijaviti se možete osobnim dolaskom u knjižnicu, na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., ili pozivom na broj 022/442-095. Molimo vas da uvažite kako je broj mjesta ograničen pa prioritet pri upisu imaju djeca koja čitaju nešto sporije.
 
Napomena: Što se tiče djece koja imaju dijagnosticirane poremećaje pri čitanju (disleksija i slično), ona ipak trebaju potražiti stručnu (logopedsku) pomoć.
 

Čičak čiči ("baby rhyme time") je interaktivni program rane pismenosti namijenjen djeci od rođenja do treće godine starosti te nadopuna našeg projekta „Čitajmo zajedno!". Program potiče razgovor, pjevanje pjesmica i brojalica, čitanje i kretanje te interakciju roditelja i djece.

Svaki drugi četvrtak u 17 i 30 sati na Dječjem odjelu ćemo razgovarati, pjevati, ponavljati, plesati, tresti glazbene instrumente, družiti se, razmjenjivati iskustva, a prije svega zabaviti se, nasmiješiti, upoznati nove prijatelje i omogućiti da naši mali ljudi osjete koliko su doista posebni.

Imajte na umu da se mozak malog djeteta razvija nevjerojatno brzo, a živčane veze razvijene u prve tri godine života potaknute interakcijom s najbližima ostaju zauvijek. „Razvoj pokreta, usvajanje govora i buđenje razmišljanja važni su koraci razvoja u prve tri godine života." (Velički, Vladimira; Katarinčić, Ivanka. Stihovi u pokretu: malešnice i igre prstima kao poticaj za govor. Zagreb: Alfa, 2011.)

Uvjet za sudjelovanje je članstvo djeteta u Gradskoj knjižnici Vodice koje je besplatno do navršene druge godine života, a nakon toga iznosi 40 kuna godišnje do završene srednje škole. Članstvo Vam donosi i mogućnost posudbe slikovnica i dječjih knjiga te knjiga o odgoju.

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  17.39%
 • 20 do 50 knjiga
  34.78%
 • 10 do 20 knjiga
  13.04%
 • 1 do 10 knjiga
  30.43%
 • ne čitam
  4.35%

Radno vrijeme

Radno vrijeme

ponedjeljak - petak 08:00 - 19:00

subota 08:00 - 12:00

Nedjelja, blagdani, Badnjak i Silvestrovo - Zatvoreno

Kontakt

Obala Vladimira Nazora 4


+385 (0)22 442 095


Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Facebook