Veer Zaviajne Poezije 11 20191019 1195682856

Večer zavičajne poezije

U vremenu kad se poezija tako malo čita, a sa polica se uzima tek zbog naslova koji su unutar lektirnog programa, djelatnici vodičke knjižnice ipak redovito organiziraju pjesničke večeri i na taj način pružaju priliku ljubiteljima lijepe riječi da poslušaju ili pročitaju neki od svojih stihova.

Večer zavičajne poezije_5Večer zavičajne poezije_2Večer zavičajne poezije_15Večer zavičajne poezije_3Večer zavičajne poezije_14Večer zavičajne poezije_9Večer zavičajne poezije_6Večer zavičajne poezije_13Večer zavičajne poezije_12Večer zavičajne poezije_8Večer zavičajne poezije_4Večer zavičajne poezije_11Večer zavičajne poezije_7Večer zavičajne poezije_17

Sasvim sigurno je da ima i mladih autora i zaljubljenika u poeziju, na pamet mi pada Tamara Kolar, a i naši osnovnoškolci koje u taj svijet uvlače profesorice književnosti, primjerice Meri Juričev-Dumpavlov, no na ovakva organizirana pjesnička druženja ipak se najradije odazovu naši nešto stariji sumještani. Pokušat ćemo nekom zgodom „dovući“ i mlade. Zasad uživamo slušajući zavičajne pjesnike i njihove stihove posvećene vodičkim kalama, slarima, moru,… Tako je bilo i sinoć kad su u multimedijalnoj dvorani knjižnice kroz stihove „pričali“ o vodičkim kapelicama, Dulcinu, smokvama, tovarima, ali i o ljubavi i mladosti. U prvoj od tri večeri poezije koje će se održati u sklopu Mjeseca hrvatske knjige svojim stihovima predstavili su se Josip Mateša–Jole, 90-godišnja Jerka Petrov, Seka Nada Taradžić, Petar Ivas, Elvira Lasan-Zorobabel, Igor Lokas, Anka Vodanov, Ljiljana Juričev-Martinčev, Nada Alfirev i Anđelko Španja-Peko čije stihove je pročitala Sanja Radin-Mačukat, moderatorica večeri i ravnateljica knjižnice. Idući petak Gradska knjižnica Vodice ugostit će još više pjesnika. Bit će ih iz Zadra, Šibenika, Betine, Brodarice,…, a osim u čitanim stihovima posjetitelji će moći uživati i u onima koje su uglazbili Igor Lokas i njegovi prijatelji kantautori. Početak tog druženja bit će u 17 i 30 h.

Za kraj donosimo Vam pjesmu „Pritajena srića“ naše drage Biserke Bastić – Bibe koju je ona posvetila svojoj babi Šinki Bastić, rođenoj u obitelji Dunat.

PRITAJENA SRIĆA

Ka tica si uvik njemu,

Kad bi on to znao,

Ča bi osim imena tebi dao?

Ka gajeta si spritna,

Dok životnim morem ploviš,

Držeći na pučini kuću i dvor,

I sve u njima.

A tek spritna dica,...

I muž, dok budno sanja...

Ti ozarena lica,

A tek zalaz sunca,

I rađanje novog dana,

A i onda Boga moliš za hvalu,

Jer uvik je On zna

Kako da te štiti

I mudrost ti da...

I sva tvoja srića

U sliku bi stala,

U jedan kadar mali

Na srid kantunala !!!

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  18.18%
 • 20 do 50 knjiga
  27.27%
 • 10 do 20 knjiga
  18.18%
 • 1 do 10 knjiga
  24.24%
 • ne čitam
  12.12%

Foto

Video

Facebook