Untitled 23 1

Predavanja o svemiru prof.dr.sc. Ivice Puljaka

Ovaj Mjesec hrvatske knjige dovodimo profesora fizike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, prof.dr.sc. Ivicu Puljaka koji će nam jedno popodne govoriti o svemiru.

Zahvaljujući inicijativi Ivane Dobronić, profesor Puljak održat će dva predavanja, jedno za djecu i jedno za „odrasle“, ali naravno, svi zainteresirani su dobrodošli. Oba predavanja bit će održana u multimedijalnoj dvorani u ponedjeljak 21. listopada, prvo (za djecu) u 17 sati, a drugo u 19 sati.

Predavanje za djecu pod nazivom "Priča o svemiru" započinje odgovorom na pitanje "Koliko je zvijezda u svemiru?", kroz slike Zemlje, Sunčevog sustava, galaksije i skupa galaksija, te na kraju usporedbom broja zvijezda s brojem zrnaca pijeska na svim plažama na Zemlji. Zatim odgovaramo na pitanja "Koliko su velike zvijezde?", "Kako se zvijezde rađaju?" i "Kako zvijezde završavaju svoj život?", te pričom o atomima, njihovoj veličini i kolosalnom broju u makroskopskim objektima oko nas, uključujući i ljudima. Nakon toga objasnimo kako se priroda sastoji od elementarnih čestica i antičestica, koje međudjeluju silama, te izračunamo koliko energije u sebi ima svatko od nas. Na kraju se kroz priču o nastanku, razvoju i kraju svemira i Sunčevog sustava, ispriča i priča o tome kako i kada nastaju atomi i kako završe u nama. Kroz predavanje učenici saznaju da su jedinstveni, privlačni, puni energije, eksplozivni i da zrače, te još nekoliko zanimljivih poruka, koje ostavljamo za predavanje, da ne pokvarimo iznenađenje.

Predavanje za srednjoškolce i javnost "Odakle dolazimo? Što smo? Kamo idemo?"
Ova tri pitanja vjerojatno spadaju u ona koja smo si svi postavili barem nekad u životu, i nekako zaključili da, ili ne znamo odgovor na njih, ili je svatko za sebe pronašao radnu verziju odgovora s kojima živi. Može li nam moderna znanost nešto reći o ovim pitanjima? Jesu li ova pitanja povezana s početkom, evolucijom i krajem svemira? Predavač će kroz predavanje i diskusiju predstaviti neke od modernih znanstvenih spoznaja povezanih s ovim pitanjima, te također neke od hipoteza u području u kojem znanost još nije na njih odgovorila. Neke od spoznaja i hipoteza će vas ostaviti bez daha, neke možda rastužiti, a neke i oduševiti. Ali da ne otkrivamo previše, dođite i uvjerite se sami :-).

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  18.18%
 • 20 do 50 knjiga
  27.27%
 • 10 do 20 knjiga
  18.18%
 • 1 do 10 knjiga
  24.24%
 • ne čitam
  12.12%

Foto

Video

Facebook