Predstavljen osnovnoškolski projekt Vodiški stakleni riton

Treću godinu zaredom, pri samo kraju nastavne godine, u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Vodice održana je javna prezentacija projekta Osnovne škole „Vodice“ nazvanog „Vodiški stakleni riton“ po najznačajnijem arheološkom artefaktu pronađenom na širem području Vodica.

Kratki osvrt na aktivnosti iznio je profesor povijesti Damir Bulat, inače idejni začetnik projekta u kojem je u protekloj godini sudjelovalo šestero učitelja i tridesetero učenika. Značajnu podršku i pomoć imali su i u vanjskim suradnicima. To su etnologinja Gordana Birin iz vodičkog Pučkog otvorenog učilišta, akademski snimatelj Šime Strikoman, viši kustosi Emil Podrug i Toni Brajković iz Muzeja Grada Šibenika, njihov kolega dr.sc. Jadran Kale, koji je i profesor na Odjelu za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru, i dr.sc. Ivo Glavaš iz Konzervatorskog odjela u Šibeniku.

Što se samog ritona tiče, pronašao ga je na starom groblju podno lokaliteta Velika Mrdakovica tim arheologa Muzeja Grada Šibenika. Na Mediteranu je pronađeno sedam primjeraka pužolikog staklenog ritona, a u cijelom svijetu, točnije prostoru pod utjecajem Rimske države, pronađeno ih je tek sedamnaest. I ove godine učenici su istraživali, posjećivali, putovali, zapisivali i izrađivali, proširujući znanja o povijesnim zanimljivostima svog zavičaja. Pripravljali su i antičke ljekovite čajne napitke i pekli slastice s okusom mirte koje su se sinoć mogle i degustirati nakon prezentacije.

Kroz proteklu školsku godinu učenici su u sklopu aktivnosti vezanih uz projekt posjetili Muzej Grada Šibenika, Zavičajni muzej Grada Benkovca, Prižbu i Čačinu gomilu i bunju u Rodinovim stanovima na Srimi, a kao i prijašnjih godina ponovno su bili i na lokalitetu Velika Mrdakovica. Aktivno su sudjelovali su i u manifestaciji „Bakanalije“ koje organiziraju Pučko otvoreno učilište, Turistička zajednica Grada Vodica i Muzej Grada Šibenika.

Svrha i cilj projekta, kroz kojeg su isprepleteni razredna nastava, hrvatski jezik, glazbena, likovna i tehnička kultura, njemački i engleski jezik, priroda, biologija, kemija, geografija, vjeronauk i povijest, je da se učenici upoznaju s prirodnim obilježjima i povijesnim nasljeđem šireg prostora Vodica i od ove godine Tribunja, te da se potakne svijest i interes za očuvanje zavičajne baštine. Znanja koja učenici razvijaju, uz pomoć stručnjaka iz raznih oblasti i svojih profesora, mogu im pomoći da kao odrasli građani pridonesu razvoju svog zavičaja.

Nakon prezentacije projekta održan je i kviz u kojem su učenici odgovarali na pitanja o povijesnim činjenicama iz vodičke i tribunjske baštine. U pripremi za kviz pomogao im je Mali katalog kulturno-povijesne baštine vodičkog i tribunjskog kraja kojeg su izradili učenici uz pomoć profesora povijesti i vanjskih suradnika. Profesori stranih jezika preveli su katalog na engleski i njemački jezik. Kviz je vodio profesor hrvatskog jezika Antonio Sladić, a najviše znanja pokazali su Duje Mijalić i Nandor Ante Puhony. Čestitamo dečkima na pokazanom znanju, a svim sudionicima u projektu upućujemo palac prema gore.

Predstavljen osnovnoškolski projekt Vodiški stakleni riton_1Predstavljen osnovnoškolski projekt Vodiški stakleni riton_19Predstavljen osnovnoškolski projekt Vodiški stakleni riton_2Predstavljen osnovnoškolski projekt Vodiški stakleni riton_5Predstavljen osnovnoškolski projekt Vodiški stakleni riton_7Predstavljen osnovnoškolski projekt Vodiški stakleni riton_11Predstavljen osnovnoškolski projekt Vodiški stakleni riton_18Predstavljen osnovnoškolski projekt Vodiški stakleni riton_22Predstavljen osnovnoškolski projekt Vodiški stakleni riton_28Predstavljen osnovnoškolski projekt Vodiški stakleni riton_29Predstavljen osnovnoškolski projekt Vodiški stakleni riton_30Predstavljen osnovnoškolski projekt Vodiški stakleni riton_26

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  19.23%
 • 20 do 50 knjiga
  30.77%
 • 10 do 20 knjiga
  11.54%
 • 1 do 10 knjiga
  30.77%
 • ne čitam
  7.69%

Radno vrijeme

Radno vrijeme

ponedjeljak - petak 08:00 - 19:00

subota 08:00 - 12:00

Nedjelja, blagdani, Badnjak i Silvestrovo - Zatvoreno

Kontakt

Obala Vladimira Nazora 4


+385 (0)22 442 095


Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Facebook